Prof. Dr. Türker Kılıç
Gamma Knife Icon Tedavisi

Gamma Knife Nedir?

Gamma Knife Işın Cerrahisi, milimetrenin sekizde biri hassasiyete sahip ameliyatsız bir beyin cerrahisi yöntemidir ve ülkemizde ilk defa 1997 yılında Prof. Dr. Türker Kılıç tarafından kullanılmaya başlanmıştır

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı, beyin mikrocerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç önderliğinde kullanılan Gamma Knife Icon ile 12.000’e yakın hasta sağlığına kavuşmuştur.

Prof. Dr. Türker Kılıç’a ücretsiz danışma için TETKİK DEĞERLENDİRME FORMU‘nu doldurabilir ve bilgi alabilirsiniz. 

Ülkemizde kişisel olarak en yüksek sayıda hastanın tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Türker Kılıç ve ekibinin başarısındaki en önemli sebep; aynı ekibin hem Gamma Knife hem de mikrocerrahi yapabilmesidir.

Beyin tümörleri, hipofiz adenomları, menenjiomlar, kavernomlar ve trigeminal nevralji gibi birçok rahatsızlıkta başarılı sonuçlar vermektedir.

Gamma Knife Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkçe okunuşu ile “Gama Nayf” şeklinde telafuz edilen ve “Gamma Bıçağı” anlamına gelen Gamma Knife tedavisi, sadece tek seanslık gamma ışını uygulaması ile gerçekleşen bir beyin cerrahisi yöntemidir.

BAU Tıp Fakültesi Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Gamma Knife Merkezi, Prof. Dr. Türker Kılıç ve ekibi sayesinde; AVM, Akustik Nörinom, Glial Tümör, Hipofiz Adenomu, Kavernom, Meningiom, Metastaz, Trigeminal Nevralji ve diğer tanılara sahip toplamda 12.000’e yakın kişiyi bu cerrahi yöntemleri kullanarak iyileştirmeyi başarmıştır.

Gamma Knife ve mikrocerrahi birbirinden farklı iki yöntemdir ve biri diğerinin yerine kullanılmaz. Bazı durumlarda tedavinin olumlu sonuç vermesi için bu iki cerrahi yöntemin bir arada kullanılması gerekir. Bu sebepten dolayı hem Gamma Knife’ı uygulayan hem de mikrocerrahi uygulamasını gerçekleştiren cerrahın aynı kişi olması büyük önem taşımaktadır.

Dünya genelinde Işın Cerrahisi uygulayan merkezlerin yüzde 95’inde Gamma Knife’ı kullanan ve ameliyatı gerçekleştiren kişiler farklıdır. Prof. Dr. Türker Kılıç önderliğinde İstanbul Göztepe Medical Park’ta ise birbirini tamamlayan bu iki uygulama, her iki alanda da uzmanlaşmış, aynı cerrahlar gerçekleştirir.

Böylelikle geleneksel mikrocerrahi ve Gamma Knife’ın birlikte kullanılabildiği durumlar bütünsel olarak değerlendirilir ve buna göre bir tedavi planı çıkarılır.

Basında Türker Kılıç ve Gamma Knife
Neden Gamma Knife?

Gamma Knife’ın Avantajları

Gamma Knife Nasıl bir Tedavidir?

Kullanımı hızlı ve kolay bir tedavi yöntemi olan Gamma Bıçağı, tek seansta hassas Gamma ışını uygulaması ile gerçekleştirilen bir tedavidir. Beyin-hipofiz tümörlerinin ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ışın cerrahisi sistemi olarak özetlenir.

Bu tedavi yönteminde çok sayıda (192) düşük enerjiye sahip ışın demeti, milimetrik hassasiyetle kafatası içerisindeki hastalıklı alana yönlendirilir. Bu sayede hastalıklı bölgeye hassas bir şekilde yüksek enerji uygulanmış olur. Gamma Knife, dokuda genetik ve biyolojik değişiklik yaratılmasının tedaviye yönelik kullanılması sistemidir. Düşük enerjili çok sayıda ışın demeti kullanılmasından dolayı, ışının geçtiği beyin dokusunda bir hasar ortaya çıkmaz.

Gamma Knife Nasıl Uygulanır?
Gamma Knife Tedavi Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak hastanın baş kısmı, tedavi çerçevesi ile sabitlenir. Tedavinin başarıya ulaşması için ışının tam olarak doğru noktaya yönlendirilebilmesi açısından bu konu çok büyük önem taşır. Bu işlem doğrultusunda hastanın ağrı hissetmemesi için çerçevenin kafaya oturduğu noktalara lokal anestezi uygulanır.

Görüntü alma aşamasında ise hastanın MR ve gerekirse Anjiografi görüntüleri alınır.

Görüntüler üzerinde kullanılan özel programlar yardımıyla hekim, hastalıklı alana yönelik gerekli planlamasını yapar. Öngörülen planlama yapılınca tedavi aşaması başlar.

Planlama sonucu ulaşılan koordinatlar belirlenerek çerçeveye gereken pozisyon verilir. Ardından uygulamalar hastaya anlatılır. Makinenin iç kısmına doğru kaydırılan hasta üzerinde ışın tedavisine başlanır. Yüksek hassasiyete sahip ışınlar hastalıklı bölgeye uygulandıktan sonra hasta makineden çıkartılır ve başında bulunan çerçevesi alınır.

Tedavi esnasında hiçbir ağrı ve sızı hissetmeyen hastaya dikkat edilmesi gerekenler anlatıldıktan sonra hasta taburcu edilir.

Beyin Tümörü Tedavisi

Gamma Knife Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Işın Cerrahisi ile hem kötü huylu hem de iyi huylu beyin tümörleri tedavi edilebilmektedir. Gamma Knife Işın Cerrahisi; meningiomalar, hipofiz adenomları, trigeminal nevralji, akustik nörinomlar, beyin metastazları, glial tümörler ve daha birçok tümör üzerinde kullanılabilir.

Gamma Knife teknolojisi sayesinde birçok farklı rahatsızlık da tedavi edilebilir. Başlıca kulanım alanlarını, damarsal beyin hastalıkları (arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar) ve fonksiyonel beyin hastalıkları (trigeminal nevrajli, parkinsonizm epilepsi) oluşturmaktadır.

Gamma Knife Işın Cerrahisinin kullanılabilmesi için tümör çapının 35-40 mm’den düşük olması şartı vardır. Tedavinin etkisi kötü huylu tümörlerde 2-3 ay, damarsal hastalıklarda ise 1-2 sene içerisinde görülmektedir.

7/24 Bize Ulaşabilirsiniz

Sorularınız için bize yazın.

TEDAVİLER ARASI FARK NEDİR?

Gamma Knife ile Radyoterapinin Farkları

Gamma Knife Işın Cerrahisi ile dokuya anatomik seçicilikle ulaşılır. Bu cerrahi yöntemde sadece hastalıklı dokular gamma ışınına maruz bırakılır. Bu sayede çevrede bulunan sağlıklı dokulara hasar verilmez. Konvansiyonel Radyoterapi Işın Tedavisinde hedeflenen tümörün yanı sıra çevredeki sağlıklı dokular da ışına maruz kalmakta ve tahribat oluşmaktadır.

Normal bir beyin tümörünün 30 seanslık tedavisinde kullanılan enerji miktarı, Gamma Knife yöntemi ile sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirilir. Bu sayede hasta birçok seans yerine sadece tek seferde tedavi edilir.

Anatomik seçicilikte yanılgı payı 0.2 mm gibi çok düşük bir oranda kalmaktadır. Beyin cerrahisinin yöntemlerinden biri ve bir ameliyat çeşidi olan Gamma Knife (Gamma Bıçağı) ismini bu anatomik seçicilikten almaktadır.

Beyin Metastaz Tedavisi Gamma Knife